top of page
Recurso 1_4x.png
LO NUESTRO

escrita per

Eu Manzanares 

direcció de

Mercè Vila Godoy

Premi Teatre Barcelona, millor text original

Nit de Cap d’Any. Una nit per estar en família i celebrar en harmonia l’arribada d’un nou any. Una nit per fer balanç de l’any que acaba i demanar nous desitjos per al que comença. Però tots podem somiar en gran?  O hi ha qui només pot tenir somnis que càpiguen dins una nou? 

 

Els Guerrero Fernández, una família d’un barri obrer, ja tenen la taula parada, el raïm a punt i la tele posada per veure les campanades. Tot està llest per donar la benvinguda a un nou any, on esperen que canviï la seva sort.

TEXT SELECCIONAT EN LA CONVOCATÒRIA DE TEXTOS 2019-2020

Al desembre de 2018 vam obrir una convocatòria per a rebre textos de cara a configurar la temporada 19-20. Vam rebre més de 100 propostes de les quals n’hem escollit una: LO NUESTRO, d’Eu Manzanares.

Eu Manzanares, amb qui havíem comptat com actriu a Estat Decepció, ha escrit peces curtes, guions per a televisió i cinema i dramatúrgies per a tallers de teatre i els textos “Un apret blau-cel”, “Deixalles” i Idoti, Iranti” (seleccionat com a text català contemporani del Cicle de Lectures Dramatitzades de l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya). LO NUESTRO és, doncs, el primer text que estrena com a producció en el circuit professional. Una opera prima fresca, honesta i divertida.

TEXT

Eu Manzanares

DIRECCIÓ

Mercè Vila Godoy

REPARTIMENT

Paul Berrondo, Eli Iranzo, Eu Manzanares i Pau Poch

ESCENOGRAFIA

Jose Novoa

VESTUARI

Zaida Crespo

DISSENY D'IL·LUMINACIÓ

I ESPAI SONOR

Xavi Gardés

FOTOS I VÍDEO

Roser Blanch

ALUMNE EN PRÀCTIQUES

(Aj. de direcció)

Laura Manchón

ALUMNE EN PRÀCTIQUES

(Regidoria)

Laura Manchón i Martí Sebastiani

PRODUCCIÓ EXECUTIVA

Sergio Matamala, Elisenda Riera i Clara Cols

PREMSA

Clara Cols

DISTRIBUCIÓ I XARXES SOCIALS

Elisenda Riera 

ADMINISTRACIÓ

Sergio Matamala i Mario Berlinches

CAP TÈCNIC SALA I TÈCNIC DE FUNCIÓ

Xavi Gardés

CAP TÈCNIC GIRA

Fernando Portillo

 

UNA PRODUCCIÓ DE 

Flyhard Produccions SL / Sala Flyhard

AMB EL SUPORT DE

ICEC - Institut Català de les Empreses Culturals i ICUB - Institut de Cultura de Barcelona

AMB EL PATROCINI DE 

Croquetes COC Delicatessen, Forn Baltà, Mas El Guiu, Mercat de Sants i Patates Piqué.

La Sala Flyhard compta amb el patrocini de Gramona i la col·laboració de la Llibreria Montseny.

Durada de l’espectacle:

90 minuts

Xarxes socials

#LoNuestroSF

Teaser i imatges del muntatge en gira

PARAULES DE L'AUTORA

“Els Guerrero Fernández no som pobres. Humils. Però pobres, NO.”

 

Sóc d'un barri obrer. De família obrera i humil. No m'he empassat mai el conte de la “classe mitjana”, que fa de pastanaga penjada davant de l'ase perquè continuï endavant, sense plantar-se a mig camí. Per a mi és un privilegi poder dedicar-me al teatre. Considero, entre d'altres coses, que tinc molta sort. I això m'ha rondat pel cap, des de fa molt de temps. Les persones de baix estrat socioeconòmic, a més de lluitar constantment contra un enorme complex d'inferioritat, necessitem comptar amb un enorme extra de sort. Un enorme extra d'esforç, de constància, de paciència, d'entusiasme... perquè sinó, el risc d'acabar tirant la tovallola és elevadíssim. Per això, sovint, ens acabem conformant. Ens acabem rendint.

 

Feia temps que tenia ganes de dur a escena aquesta mena de “vomitada ideològica”. Ara bé; si hi ha una cosa que caracteritza la gent humil és el profund sentit de la dignitat. No volia victimismes. Des de la concepció de la idea, LO NUESTRO ha estat sempre una comèdia. Una comèdia digna. El drama social hi batega subtilment, hi ha coses que no es poden evitar, però per a mi, la millor forma que el públic connecti amb aquesta família és contagiar una mica de bon humor.

 

Només espero que, al final de cada funció, cada espectador/a s'emporti un record entranyable de LO NUESTRO i hagi empatitzat, d'alguna manera, amb els Guerrero Fernández.

 

Eu Manzanares

Crítiques destacades

"Me gusta Lo nuestro porque es lo que yo entiendo por auténtico teatro popular. Es una comedia realista, creíble, divertida, combativa: viva, en una palabra. No ahueca la voz. No se pone imponente. Ni victimista. Ni se las da de moderna. Se agradece una familia tan esencialmente creíble como los Guerrero Fernández.”

“Tiene un aire de teatro napolitano, como si la hubiera escrito una bisnieta de Eduardo de Filippo enamorada de Natale in casa Cupiello. “ 

Marcos Ordóñez, El País

***

"Lo nuestro se convierte en una pieza que deja huella. Por encima del retrato familiar concreto, que dibuja con toda su idiosincrasia, y de las fechas en las que se sitúa la acción lo que consigue Manzanares es muy importante. Una pieza que hace de lo combativo y lo inconformista una actitud transversal, también en lo referente a la dramaturgia. Una estampa cercana y local que sitúa en el centro, con honra y sin más desventajas que las existentes en nuestro entorno, a una familia que vive en el extrarradio y a partir de ahí trabaja de un modo eminentemente tangible la idea de periferia.” 

Fernando Solla, En platea

***

"Bona feina de Mercè Vila Godoy en la direcció, tant pel que fa a l’equilibri entre les escenes joioses i les dramàtiques com per l'excel·lent direcció dels intèrprets. Lo nuestro té l’aroma de la comèdia amable oberta al gran públic."

Santi Fondevila, diari ARA

***

Lo nuestro és una de les millors comèdies que he vist en temps."

El text d’Eu Manzanares [...] em va semblar senzillament brillant.“

“Tant la direcció de Mercè Vila Godoy com el repartiment estan totalment a l’alçada del text i ens regalen un muntatge d’aquells que surts amb el somriure posat”. 

Gema Moraleda, Somnis de teatre

***

"La peça va creixent i salpebrant la comèdia típica amb uns moments dramàtics ben forts, en què el silenci glaça el públic, que reia divertit despreocupadament.” 

Jordi Bordes, Recomana.cat

***

"Lo nuestro és un gran exercici que mostra la hipocresia que amaguen aquestes festes, però també la necessitat d’aferrar-se als valors harmònics que es pressuposen a un ben entès esperit nadalenc.” 

David Bueno, Núvol

***

"En clau d’humor, Manzanares ha sabut fer un retrat fidel d’un ampli sector de casa nostra.” 

Roser Garcia, Teatre Barcelona

***

"Ja sigui pel text o les magnífiques interpretacions de tots quatre actors, Lo nuestro t’atrapa des de un bon començament. Es tracta d’una obra divertida, àgil i fresca en la que tots ens hi sentim en part una mica identificats.” 

Neus Monico, Teatre Barcelona

***

“Desitjo, i a la vegada no, aquesta nit de Cap d’any per a tots nosaltres… Inoblidable segur.” 

Berta Cotrina, Teatre Barcelona

bottom of page