top of page
Recurso 1_4x.png
EL PEQUEÑO PONI

de Paco Bezerra

En gira

Vam tancar la temporada 2018-2019 amb un dramaturg convidat: Paco Bezerra. Nascut a Almería el 1978, Bezerra ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2009 i el Premi Calderón de la Barca 2007, entre d’altres. Ha publicat una desena de textos que han estat traduïts a més de 12 idiomes. 

 

El pequeño poni parla de l’assetjament escolar i de com tots plegats, com a societat, l’enfrontem: sotmetent-nos a allò que els altres consideren normal per no patir rebuig o defensant la diferència. L’obra, basada en diversos casos reals, acaba sent un al·legat en favor de la llibertat, un proclama que ens recorda que “nosaltres” no significa nosaltres els iguals, sinó nosaltres els diferents: nos-altres, jo i els altres. 

 

L’obra està dirigida per Mercè Vila Godoy, una directora amb una llarga trajectòria als escenaris catalans. Aquesta és la primera producció del text estrenada a Catalunya després d’haver-se estrenat en més de 10 països arreu del món. Glòria Sirvent i Sergio Matamala en són els protagonistes i compta amb la música original de Dani Nel·lo.

Des de la seva estrena, la història del petit Luismi ha recorregut Catalunya i les Illes Balears per posar veu a un cas d'assetjament escolar basat en fets reals. Des de la Sala Flyhard hem apostat des del principi per acompanyar les representacions amb taules rodones o col·loquis postfunció, perquè creiem en la necessitat de parlar i fer visible que l'assetjament és un repte present en la societat i ens afecta a tothom: mares, pares, amics, mestres, famílies, alumnat... Tothom hi té un paper a jugar i pensem que és molt important afavorir espais de debat i reflexió que ajudin a mostrar les diverses cares d'un conflicte molt complex.

 

En Luismi té deu anys i gairebé sempre va a l’escola amb la seva motxilla de My little pony. Diu que és un talismà per a ell, que li porta sort i que el protegeix, però, un dia, el director de l’escola li prohibeix l’entrada al centre si continua portant aquella motxilla.

DRAMATÚRGIA

Paco Bezerra

DIRECCIÓ

Mercè Vila Godoy

REPARTIMENT

Glòria Sirvent

Sergio Matamala

MÚSICA ORIGINAL

I ESPAI SONOR: 

Dani Nel·lo

VESTUARI

Laura García

ESCENOGRAFIA

Elisenda Pérez

IMATGE CARTELL

I PROJECCIONS

Alejo Levis

DISSENY DE LLUMS

Xavi Gardés

COACH COS

Claudia Manini

AMB LA PARTICIPACIÓ

Unax Cabrera Bellmunt

PRODUCCIÓ EXECUTIVA

Sergio Matamala, Clara Cols

i Roser Blanch

PREMSA

Clara Cols

FOTOGRAFIA ESPECTACLE

Roser Blanch

COMUNICACIÓ I XARXES

Eli Riera 

ADMINISTRACIO

Mario Berlinches 

Sergio Matamala

DISTRIBUCIÓ

Elisenda Riera

CAP TÈCNIC SALA

Xavi Gardés

UNA PRODUCCIÓ DE

Flyhard Produccions S.L.

AMB EL SUPORT DE

ICUB - Institut de Cultura de Barcelona

i ICEC - Institut Català de les Empreses Culturals

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

Ajuntament de Lloret

Gramona

DURADA 

70 minuts

IDIOMA

Castellà

#elpequeñoponi

#pequeñoponiFHD

La crítica ha dit

“El pequeño poni és una petita meravella que explora les múltiples cares de l’assetjament i del comportament humà. El tema no és gens senzill. L’obra s’endinsa en els límits de la resistència d’un nen sotmès a assetjament continuat a l’escola, en la resposta que hi dona la institució i en el comportament ambivalent i canviant dels seus pares. En poc més d’una hora desplega davant nostre un univers d’emocions contradictòries com la mateixa vida: pors, esperances, expectatives, ràbia, incredulitat, incertesa.” 
Jordi Plana, CATORZE.CAT

“Molt ben dialogada i amb algun ’insert’ visual i un esplèndid lament sonor de la mare, la funció ofereix una magnifica interpretació de Glòria Sirvent ben secundada per Sergi Matamala.” 
Santi fondevila, TIMEOUT.CAT

“Resulta sorprendente cómo a través de la emoción, la ilusión y la sorpresa se crea un discurso argumentativo tan potente y persuasivo. Valentía aproximativa y responsabilidad a través de una obra tan marciana como relevante.”
Fernando Solla, ENPLATEA.COM

PROGRAMA D'ACTIVITATS

del 2 al 23 de maig de 2021

LA VILLARROEL

xerrada-Poni-06 - Copia.jpg

Dissabte 8 de maig

Parlem de bullying?

 

Moderació

Jaume Descarrega

Psicòleg clínic i psicoanalista, Servei Addiccions i Salut Mental Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Professor Associat Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i coordinador de la Comissió de Cultura del COPC.

Participants

 • Josep Fígols, Director general de b-resol.

 • Maria Jesús Barrachina, psicòloga infantil i juvenil. Membre del Grup de treball de Bullying i Ciberbullying del COPC.

 • Glòria Sirvent i Sergio Matamala, equip artístic de l’obra El pequeño poni.

 

Dissabte 15 de maig

Com acompanyem les criatures en un procés de conflicte?  Eines i recursos pel treball emocional amb els infants.

 

Moderació

Josep Maria Alcañiz

Membre de la Comissió de Cultura del COPC. Psicòleg i psicoanalista. Treball en consulta privada i com a psicòleg a l’escola d’educació especial Sant Rafael de la Diputació de Tarragona i en l’àmbit de l’adopció internacional.

 

Participants

 • Clara Mas, especialista en educació emocional, escriptora i directora general de La Nau Espacial.

 • Júlia Prunés, Infermera i educadora emocional, especialitzada en l’acompanyament emocional a famílies i escoles (més info).

 • Javier Pérez, psicòleg especialista en assetjament. Membre del Grup de treball de Bullying i Ciberbullying del COPC.

 • Glòria Sirvent i Sergio Matamala, equip artístic de l’obra El pequeño poni.

Dissabte 22 de maig

Com podem afrontar el bullying des de l’escola i des de casa?

 

Moderació

Mònica Algueró

Psicòloga sanitària i presidenta de la Secció de Psicologia de la Intervenció Social.  Vocal Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Participants

 • Teresa Terrades, coordinadora Pedagògica de l’IES Intermunicipal del Penedès, especialitzada en la gestió relacional i la convivència.

 • Adrián Arrebola, membre de l’equip SEER. Responsable de Cinemocional,  un projecte d’innovació educativa que promou l’educació emocional a través de les arts audiovisuals.

 • Carme Montemar, psicòloga educativa. Assessora psicopedagògica en un EAP.  Membre del  Grup de treball de Bullying i Ciberbullying del COPC.

 • Glòria Sirvent i Sergio Matamala, equip artístic de l’obra El pequeño poni.

bottom of page